Friday, February 24, 2012

Jongkong Emas Bank Of England Bernilai RM750,000,000,000

Inilah gudang simpanan emas bank of England yang dikatakan mempunyai jumlah simpanan jongkong emas bernilai RM 750 billion!


Terdapat berpuluh ribu jongkong emas yang disimpan di sini dengan setiap satunya bersaiz 28lb dan berketulenan 24 karat. Jumlah jongkong emas itu dikatakan seberat 4,600 tan (4,600,000 kg).


Gudang ini dibina di bawah tanah dengan ketebalan dinding gudang sehingga beberapa meter di bawah jalan raya yang sibuk di London. Ia dikatakan berada di lokasi Old Lady of Threadneedle, di mana ibu pejabat Bank of England's City of London berada.


Bayangkan saja, untuk membuka pintu masuk ke gudang ini, anda memerlukan sebatang kunci yang bersaiz 3 kaki panjang. Itu belum lagi termasuk pelbagai tahap sekuriti canggih yang ada di situ.


Untuk fakta, apa yang anda saksikan dalam gambar-gambar ini hanyalah satu per dua puluh dari keluasan sebenar gudang emas ini. Keluasannya adalah lebih besar dari keluasan bangunan tertinggi di London, Tower 42.SUMBER - http://akustressgiler.blogspot.com/2012/02/omg-jongkong-emas-bank-of-england.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...