Monday, October 3, 2011

Asas Pasaran Niaga Hadapan

PADA bahagian lepas, sejarah pasaran niaga hadapan dibincang. Dalam bahagian ini, kita akan berbincang bagaimana niaga hadapan berfungsi.

Jadi, apakah niaga hadapan?

Pasaran Hadapan adalah derivatif yang mana nilainya bergantung kepada aset pendasar hadapan. Sebagai contoh, nilai niaga hadapan Emas bergantung kepada harga Emas (emas merujuk kepada aset pendasar). Niaga Hadapan dikatakan mencerminkan harga sebenar komoditi tertentu. Kebanyakan pelabur menggunakan niaga hadapan sebagai ramalan arah harga komoditi.

Pergerakan harga kontrak niaga hadapan mempunyai hubungan kait dengan pergerakan harga aset pendasar. Dalam erti kata lain, apabila harga Emas meningkat, begitu juga dengan Niaga Hadapan Emas.

Kontrak niaga hadapan boleh dijelaskan sebagai perjanjian antara dua pihak di mana satu pihak (pembeli) bersetuju untuk membeli dari pihak lain (penjual), aset pendasar pada tarikh masa hadapan pada harga yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak pada hari ini.

Aset pendasar boleh ditakrifkan sebagai aset di mana harga derivatif bergantung kepada kontrak niaga hadapan.

Sebagai contoh, katakan Dorian membuat pesanan penghantaran McDonald untuk makan tengah harinya. Pembelian Dorian adalah sama dengan kontrak niaga hadapan kerana Dorian (sebagai pembeli) telah bersetuju untuk menerima produk (burger dan kentang goreng) pada tempoh masa depan (40 minit kemudian) dengan harga (harga makanan) dan cara penghantaran (alamat yang diberikan oleh Dorian) yang telah ditetapkan dengan Restoran McDonald (penjual) terlebih dahulu.

Sekiranya McDonald ingin menaikkan harga burger dan kentang goreng dalam masa 40 minit akan datang, ia tidak akan berlaku kerana Dorian telah menetapkan harga yang lebih rendah terlebih dahulu. Justeru, Dorian tidak mempunyai risiko untuk membayar perbezaan kenaikan harga tersebut. Perlu diingatkan bahawa niaga hadapan tidak semudah itu, namun contoh ini menunjukkan ilustrasi niaga hadapan dengan meminimakan aspek teknikalnya. Kita seharusnya memahami asas niaga hadapan sebelum berkecimpung secara mendalam.

Perlu diingatkan bahawa kontrak hadapan adalah wajib bagi kontrak hadapan untuk membeli atau menjual aset pendasar biasanya komoditi, pada masa hadapan pada harga yang telah ditetapkan hari ini. Kewajipan ini seharusnya dipenuhi oleh individu yang memegang kontrak tersebut. Ini bermakna pembeli bertanggungjawab untuk menunaikan syarat-syarat kontrak pada tarikh luput melainkan jika ia telah ofset. Ini boleh dilakukan dengan mengimbangkan kedudukan kontrak daripada individu asal.

Contohnya, John telah membeli kontrak niaga hadapan. Untuk memenuhi tanggungjawabnya, John hendaklah menutup kedudukannya dengan menjual apa yang dibeli oleh beliau.

Ada kalanya, individu memilih untuk memegang kontrak sehingga tarikh penyerahan. Kontrak tersebut perlu diselesaikan secara tunai ataupun melalui penghantaran komoditi fizikal (atau aset pendasar). Contohnya, Melissa ingin memegang kontrak niaga kelapa sawit sehingga tarikh penghantaran, beliau perlu mencari tempat untuk menyimpan minyak sawit yang akan dihantar kepadanya secara fizikal selepas tarikh penyerahan sebagaimana dinyatakan dalam kontrak tersebut.

Ia adalah penting untuk mengetahui bahawa istilah 'komoditi' yang disebut dalam niaga hadapan mempunyai takrifan yang luas. Komoditi dalam niaga hadapan termasuk komoditi fizikal, instrumen kewangan dan pertukaran wang asing serta indeks saham.

Bukan semua kontrak niaga hadapan akan diselesaikan secara penghantaran fizikal. Sekiranya kontrak itu tidak ditutup sebelum tarikh luput, pemegang kontrak niaga hadapan akan membayar atau menerima jumlah wang yang sama dengan perbezaan dalam nilai kontrak pada tempoh ia dibuka sehingga harga penutupan yang terakhir bagi kontrak tersebut. Ini dikenali sebagai penyelesaian tunai.

Walaupun senario ini boleh berlaku, namun kebanyakan pemegang kontrak niaga hadapan akan menutup kontrak mereka sebelum tarikh luput dengan menetapkan kedudukan yang sesuai.

Dalam bahagian seterusnya, kami akan meliputi pemain-pemain utama dalam pasaran hadapan serta peranan mereka dalam pasaran.

Artikel disumbangkan oleh Bursa Malaysia Bhd.

SUMBER - http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1003&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_03.htm

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...