Tuesday, January 18, 2011

Mata Wang Kertas Masih Perlu

KUALA LUMPUR 17 Jan. - Negara Islam perlu terus menggunakan mata wang kertas dan bukan dinar emas memandangkan sejarah menunjukkan sistem duit syiling boleh meningkatkan kadar faedah, dan inflasi sukar dikawal.

Profesor Sejarah Ekonomi Perbandingan di Pusat Antarabangsa bagi Pendidikan dalam Kewangan Islam (INCEIF), Dr. Murat Cizakca berkata, wang sepatutnya berperanan sebagai medium tukaran, bukan komoditi.

"Kita perlu terus menggunakan mata wang kertas, dan bank-bank pusat yang mengawal mata wang kertas wajar mempunyai autonomi penuh," katanya.

Cizakca berkata demikian dalam syarahan umum bertajuk 'Dinar Emas Islam: Mitos dan Realiti' anjuran Persatuan Profesional Kewangan Islam Berkanun dan INCEIF di sini hari ini.

Beliau berkata, bekalan emas didominasi oleh negara bukan Islam.

"Dinar emas akan terdedah kepada spekulasi memandangkan harga emas juga turun dan naik.

"Oleh itu, negara Islam wajar terus menggunakan mata wang kertas dan meningkatkan perdagangan sesama mereka dan akhirnya bersetuju menggunakan mata wang kertas yang sama pada masa depan," katanya.

Sementara itu,Ketua Ekonomi dan Perancangan Strategik Bank Islam Malaysia Bhd, Azrul Azwar Ahmad Tajudin. yang mengulas pendapat Cizakca, berkata:

"Dalam sejarah, sudah terbukti penggunaan mata wang berasaskan komoditi tidak membantu mengekang inflasi."

Beliau berkata, apabila inflasi tidak dapat dikawal, gaji sebenar rakyat turut jatuh.

"Peranan mata wang ialah sebagai medium perantara pertukaran, dan apabila mata wang berasaskan komoditi, nilai mata wang akan banyak bergantung kepada komponen komoditi dan kita tidak dapat lari daripada 'naik turun', kata Azrul Azwar. - Bernama

SUMBER - http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0118&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_02.htm

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...