Monday, December 5, 2011

Cara Penghasilan Mutiara Emas Semulajadi di Palawan

Di Pulau Palawan, Filipina adalah tempat di mana mutiara emas semulajadi boleh ditemui. Cara penghasilan mutiara ini hanya diketahui oleh penduduk di sekitar sini.


Penduduk di sini menjadi habitat tiram yang menghasilkan mutiara emas dengan baik. Ini kerana satu tiram hanya mampu menghasilkan satu mutiara emas dalam masa lima tahun .


Untuk menjaga habitat tiram ini dengan baik, Jacques Branell telah membuka satu ladang untuk menjaga tiram ini daripada dibunuh atau dicemari. Jacques akan menaiki helikopter untuk memerhati setiap kawasan untuk memastikan tiada penceroboh di sekitar kawasan tersebut.


Selain itu, nelayan di Palawan masih menggunakan dinamit untuk membunuh dan menangkap ikan. Jadi Jacques yang begitu risau kaedah tersebut juga memyediakan motorbot untuk polis tempatan bagi memastikan nelayan di sekitar tidak melakukan sesuatu yang mampu membunuh tiram ini.


Selepas dua tahun setiap tiram ini, penyelam akan menyuntik nukleus ke dalam tiram untuk membentuk mutiara emas. Selepas itu, secara berperingkat untuk tiga tahun, mereka akan memastikan mutiara ini berada dalam keadaan yang betul dengan membawa alat radiograf x-ray ke dalam laut untuk memeriksa setiap tiram.


Kini, Jacques mempunyai ratusan orang penyelam serta saintis untuk memastikan segalanya berjalan dengan lancar.


SUMBER - http://akustressgiler.blogspot.com/2011/12/cool-cara-penghasilan-mutiara-emas.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...